Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

Job i Norge

Der ér mange ledige jobs i Norge her anno 2013, og alt tyder på at væksten fortsætter i mange år endnu. Det er alle typer af jobs, der mangler arbejdskraft til, så reelt kan alle være med.

Der ér mange ledige jobs i Norge her anno 2013, og alt tyder på at væksten fortsætter i mange år endnu. Det er alle typer af jobs, der mangler arbejdskraft til, så reelt kan alle være med. Ser du fx på www.finn.no, www.eures.dk, www.jobindex.dk og søger på udland, får du allerede et indtryk af, hvor stor søgningen er.

 

3f - logoDenne artikel er sponsoreret af Matchmind.dk  

 


Der bor faktisk færre mennesker i Norge, end der gør i Danmark. Det er primært olien, der har skabt den enorme vækst i Norge, som smitter af på alle andre brancher end lige offshore branchen.


Norge er til gengæld meget større end Danmark. Det er Verdens 7. største olieeksporterende land, og jo: der ér mange klipper og sne i Norge. Det gør mange egne ufremkommelige, og 85 % af Norges befolkning bor da også i den sydlige del af Norge, og byerne ligger primært langs kysterne. Hovedstaden, Oslo, har 600.000 indbyggere. København har over dobbelt så mange.
Det giver nogle praktiske og kulturelle forskelle, som er værd at undersøge nærmere. På mange måder ligner vi dog hinanden, nordmænd og danskere. Selv sprogligt, og især det skrevne sprog, ligger meget tæt op ad hinanden. Det er således alt andet lige let for en dansker at begå sig i Norge, og omvendt.


Der er rigtigt gode transportforbindelser mellem Danmark og Norge. Fly, færge og bil. Meget afhænger af hvor du bor, hvad det må koste, og hvad der er mest praktisk for dig, når du når dit bestemmelsessted i Norge. Flyver du fx til Oslo, kan du fra Aalborg, København og Billund nøjes med godt 1 times flyvetid og kunne i realiteten pendle hver dag. Det bliver måske en anelse dyrt, så de fleste vælger at overnatte eller bo i Norge, enten fast for en periode, eller ved at rejse hjem til Danmark fx hver weekend.


Boliger er p.t. en mangelvare i Norge, og derfor er priserne skruet i vejret. Til gengæld er lønningerne generelt højere, end i Danmark, og skatteprocenten er væsentligt lavere: 28 %. Som norsk ansat betaler man Trygdeafgift på 7,8%, som er en social sikring mod arbejdsløshed, sygdom, pension m.v. Herhjemme betaler vi udover skatten 8% i Arbejdsmarkedsbidrag (AMBI), eventuelt kontingent til A-kasse og pensionsopsparing. Mange andre udgifter er stort set de samme; maden er lidt dyrere, men ikke alle fødevarer er dyrere end i Danmark. Fx fisk er billigere. Dog er luksusvarer som spiritus, cigaretter og restaurantbesøg meget dyrere. Rejser du hjem hver weekend, har du dog mulighed for at købe toldfrie varer, så alt i alt er det reelt ikke omkostningerne, du bør være bekymret for.


Matchmind billedeEr du ledig – og især nyuddannet og ledig – er det oplagt at fokusere på at komme i gang. Du vil få flere penge udbetalt til dig selv, end på dagpenge, og du vil være aktiv, vedligeholde og/eller opbygge kompetencer, og sidst, men ikke mindst, vægter det godt på et CV at kunne bevise, hvad man er villig til for at yde en indsats.


Er børnene store, har du allerede et job og har lyst til at prøve noget nyt, kunne Norge også være en mulighed. Man er jo på ingen måde for gammel, når man er 50+: der er stadig mange år tilbage på arbejdsmarkedet, og man har erfaringer at øse ud af.


Inden, du går i gang med at undersøge tingene, bør du altså først og fremmest tænke over din egen situation. Er du indstillet på at bo i Norge og have en del rejseaktivitet? Hvordan med familie og venner? Kan familien hænge sammen, hvis du eller begge parter vælger et job i Norge? Kender du nogen, der allerede arbejder eller bor i Norge? Hvad er dine største betænkeligheder?


Hvis du omvendt er klar til Norge, så tøv ikke. Det er et fantastisk land med fantastiske muligheder!


Der er naturligvis nogle praktiske ting, som du skal have afklaret forinden.


Herunder får du en masse link, hvor du kan læse mere:


www.nav.no – du skal have et norsk cpr nummer, et såkaldt D-nummer, for at kunne arbejde i Norge.
Du kan medtage dagpenge fra Danmark i op til 3 måneder, mens du søger job, hvis du har været ledig i mindst 4 uger sammenlagt.
www.skatteetaten.no – du skal have et norsk skattekort – og du skal have en norsk bankkonto.
www.norden.org og www.nyinorge.no – få mere viden om norske forhold og praktiske ting.
www.byggekort.no og www.arbeidstilsynet.no – for ID kort til byggebranchen.
Andre uddannelser og certifikater skal ligeledes godkendes først.
www.boliga.no samt diverse aviser som fx Aftenposten kan være en vej til en bolig.

 

Velkommen til Norge!

 


 

 

Ønsker du at blive præsenteret for norske virksomheder, ganske gratis og helt anonymt, kan du få mere viden gennem MatchMinds 3 webinarer: Generelt om Norge, Skat- og ansættelsesret, Hvordan er det at arbejde i Norge? Du skal blot registrere dig og tilmelde dig via www.matchmind.dk.

 

3f - logo200MatchMind tilbyder en ny og anderledes form for rekruttering, hvor du som jobsøger til Norge kan få praktisk hjælp og vejledning. MatchMind "sælger dig" til norske virksomheder. Det gør det langt lettere for dig. Du er anonym, indtil du selv accepterer et konkret jobtilbud. Det gør det langt mere trygt for dig. Du får masser af viden, link og praktiske oplysninger. Det gør det langt mere sikkert for dig.
Læs mere på www.matchmind.dk 

 

Kontaktinformationer, Norge: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. – telefon 99 30 16 66

Jobsøgning: artikler med tips og inspiration til den gode, effektive jobsøgning