Artikler om jobsøgning
TILMELD NYHEDSBREV

Jobfisk udenpayoff 2013-R 340x60

10 råd til jobsøgeren – nu med fakta

Nu er det slut med at gætte sig til, hvordan jobsøgningen skal foregå. Nu er der fakta på bordet, og det har ført til 10 råd til den kloge jobsøger.

Konsulenthuset ballisager har igen i år spurgt arbejdsgiverne, hvad de lægger vægt på, når de rekrutterer. 586 virksomheder fordelt på private, offentlige og selvejende institutioner har svaret.

Fat dig i korthed

Når det gælder CV og ansøgning, skal du generelt passe på at de ikke bliver for lange.
42% forventer, at et CV er på 2 sider. 23% siger 3 sider og 21% siger 1 side. Det er altså en god hovedregel, at 3 siders CV er maks.
55% siger, at ansøgningen bør være på en side. Der er dog en tendens til, at ansøgninger i det offentlige godt må være på 1½ side.

Du skal brænde for jobbet

Det vigtigste for, at du kommer i betragtning til jobbet, er det faglige match. Det næst vigtigste er, at du brænder for jobbet. Det er altså vigtig at få beskrevet motivationen for jobbet. Og den bedste måde at gøre det på er at beskrive motivationen for den konkrete stilling/jobfunktionen. Det er mere end dobbelt så vigtigt, som at man motiveres af virksomhedens værdier.

Gå i dialog med virksomheden

Virksomhederne er generelt meget positive over at blive kontaktet både i forbindelse med den opfordrede og den uopfordrede jobsøgning - hvis du altså har relevante spørgsmål at stille.
På trods af denne positive holdning oplever 53% af virksomhederne, at færre end hver tiende jobsøger kontakter dem, inden de søger jobbet.

Initiativ belønnes

Det er ikke nok at holde øje med jobdatabaserne. 12% at virksomhederne slår kun opslag op på deres hjemmeside. Så det er vigtigt løbende at holde øje med interessante virksomheders jobsektioner på deres egen hjemmeside.
Ansøgningsfrister i stillingsannoncer er ikke en sidste deadline. Hver tredje private virksomhed har prøvet at fjerne et opslag før tid, så det er vigtig at få jobansøgningen hurtigt af sted.
Samtidig viser det sig, at 48% af stillingerne i det private besættes uden et stillingsopslag. Også i det offentlige har den uopfordrede jobsøgning relevans: i 23% af de seneste ansættelser har den uopfordrede ansøgning været brugt.

Du kommer ikke uden om Linkedin

Virksomhedernes brug af Linkedin i rekrutteringen er steget fra 3% til 10%.
Det er også vigtigt at være opmærksom på, hvordan man som jobsøgende præsenterer sig på de sociale medier, da det er meget brugt, at arbejdsgivere tjekker deres potentielle medarbejdere ud på Linkedin, Google og Facebook. Det gælder også de offentlige arbejdspladser.

Netværk er den mest effektive vej til job i det private

Netværk indgår i ansættelsen i 58% af tilfældende i det private. Mest brugt er det i de små og mellemstore virksomheder, hvor det bruges i 55% af tilfældene. Hvad der måske er overraskende, så spiller netværk også ind i 33% af ansættelserne i det offentlige.

Lav et målrettet CV

CV'et skal gerne være målrettet den enkelte stilling. 52% foretrækker det omvendt kronologiske CV, mens 37% foretrækker det funktionsopdelte.
Billede på CV'et virker positivt for 73%, og kernekompetencer i punktform vurderes positivt i 92% af tilfældene.

Du skal være skarp på dit faglige match

Det, der betyder mest, for at du kommer til samtale, er det faglige match i form af relevant erfaring og uddannelsesbaggrund.
I den endelige udvælgelse i forbindelse med jobsamtalen vægtes relevant erhvervserfaring 60% efterfulgt af personlig kemi 54% højst i de private virksomheder. I de offentlige er det den personlige kemi 54% efterfulgt af de personlige kompetencer, der betyder mest.

Målret din jobsøgning til offentlige eller private virksomheder

Der er forskel på rekrutteringsadfærden i de private og offentlige virksomheder. Og det skal man som jobsøgende være opmærksom på.
Den væsentligste forskel er, at i det offentlige vægtes ansøgningen højest (50% over for 38% til CV'et), når der skal vælges ud til jobsamtalen. I det private er det CV'et, der vægtes højest (57% over for 31% til ansøgningen).

Målret din jobsøgning til store eller små virksomheder

Der er forskel på, hvordan de små virksomheder rekrutterer i forhold til de store. De store virksomheder har benyttet stillingsopslag i 77% af deres seneste ansættelser. Hos de små er det derimod kun 42%, der har brugt stillingsopslag. Når der gælder netværk, har det været en aktiv medspiller i 55% af de seneste ansættelser i små virksomheder - for de store er tallet 44%.
Referencer er primært noget, der tages af de store virksomheder. Her er der også en tendens til, at der trækkes mere end en.


Kilde: Rekrutteringsanalysen 2012 fra Konsulenthuset ballisager. Læs hele rapportsammendrager her: http://www.ballisager.com/nyheder/rekrutteringsanalyse-2012/


 

Er der noget i ovenstående, der overrasker dig?

Deltag i debatten her under...

 

Nu er det slut med at gætte sig til, hvordan jobsøgningen skal foregå. Nu er der fakta på bordet, og det har ført til 10 råd til den kloge jobsøger. Konsulenthuset ballisager har igen i år spurgt arbejdsgiverne, hvad de lægger vægt på, når de rekrutterer. 586 virksomheder fordelt på private, offentlige og selvejende institutioner har svaret.