Husk for pokker at fortælle HVORFOR du søger jobbet

En ansøgning vurderes ofte på få sekunder, så det er afgørende at tydeliggøre din motivation og kompetencer fra starten. Mange ansøgninger mangler at forklare, hvorfor ansøgeren vil have jobbet, hvilket ofte medfører, at de sorteres fra. Undgå overfladiske fraser som “jobbet lyder spændende” og vær i stedet konkret om, hvorfor netop dette job tiltrækker dig og hvordan det matcher dine interesser. Sørg for at tilpasse dit CV og ansøgning til stillingsopslaget, så de væsentligste kompetencer fremhæves tydeligt, og hold overensstemmelse mellem din ansøgning og dit CV. At ringe til arbejdsgiveren før og efter ansøgningen kan vise motivation og skille dig positivt ud.

Sammenfatning skrevet af AI

Artiklen starter efter billedet… 

Foto: Anne Bonde Østerby

Jeg har netop været igennem to ansøgningsrunder, og min hensigt med indlægget er at dele nogle af de tanker og overvejelser, der sker hos mig som arbejdsgiver, når en ansøgning lander på mit bord. Tag, hvad du kan bruge, lad resten ligge, spørg gerne. Jeg håber du vil kunne bruge nogle af tingene i din jobjagt.

Her er hvad der sker, når din ansøgning når frem…

Når du laver din ansøgning til et job, hvad forestiller du dig så, der sker, når den lander hos den, der skal ansætte ? Jeg er sådan en, og jeg er blevet opfordret til at skrive lidt om, hvad der sker, når en ansøgning lander hos mig (her forudsat, at sådan en som mig rent faktisk læser ansøgningerne og ikke bruger en søgemaskine).

Fra jeg åbner din ansøgning og dit CV, har læst begge dele og besluttet mig for, at du “ja”, “nej” eller “måske” er gået videre, går der 30 sekunder !!! De mere trænede ansættere bruger ikke længere tid – de springer “måske”-delen over og har kun en “ja” bunke og en “nej” bunke.

Det første, jeg registrerer, er, om ansøgningen ser indbydende ud, og med det mener jeg blot, om du er i stand til at sætte den op, så det er nemt at gå til for mig som læser – at du f.eks. styrer mig igennem ved at lave fremhævninger eller overskrifter, at du har valgt en læsevenlig skrifttype i en læsevenlig størrelse, at du kan formulere dig på et niveau, der modsvarer stillingen, at ansøgningen ikke er for lang osv.

Ved du hvad den rekrutteringsansvarlige kigger efter?
I løbet af de 30 sekunder koncentrerer jeg mig om:

  • HVORFOR vil du gerne have jobbet ?

  • HVAD kan du bidrage med ? (har du de rette kompetencer)

  • Er der overensstemmelse mellem ansøgning og CV ?

Huskede du at skrive HVORFOR, du gerne vil have jobbet?

Mere end 50% af alle de ansøgninger, jeg ser, mangler helt en motivation for at søge.

  • For mig er indledninger som: “Med henvisning til jeres stillingsopslag på Jobindeks søger jeg hermed stillingen som xx” inderligt overflødige (medmindre jeg har bedt om det).
  • “Jeg søger stillingen, fordi den lyder spændende” – tja det gør en tur i Djurs Sommerland også, så det fortæller mig intet om, hvorfor du søger.
  • “Jeg søger stillingen, fordi den passer godt til mine kompetencer” – det eneste, det fortæller mig, er, at du mener, du kan løfte opgaven. Det fortæller mig ikke noget om, hvorfor du søger

Stil ind på WII FM (What’s in it for me)

En god metode kunne være at gentage “HVORFOR vil jeg gerne have dette job ?” “Fordi det lyder spændende”, “HVORFOR lyder det spændende”, “Fordi jeg elsker at arbejde med xx, eller jeg ser jobbet som en mulighed for, eller det er specielt fordi der er en kombination af xx og xx”. Hvilken værdi giver det mig ?

Det handler IKKE om at “smøre tykt på”, men om at kunne sende en velbegrundet og motiveret ansøgning.

Hvis motivationen mangler, risikerer du, at jeg som ansætter, begynder at fortolke. Du skriver ikke hvorfor, men jeg kan se, din afdeling lukker = nåhh du er snart ledig og skal “bare” have et job. Du havner i “nej”-bunken. Beklager.

Nogle af de anker, jeg har hørt, er, jamen det kan da godt være, at man har gået ledig længe og “bare” gerne vil have et job. Så spørg dig selv “hvorfor vil jeg gerne have et job”, hvilken værdi vil det give mig ? så er næste skridt til, hvorfor så lige dette job måske lidt mindre. Og se det i øjnene – vi er ikke mange ansættere derude, der leder efter “bare” en medarbejder.
Får jeg nogle gange sorteret virkeligt dygtige ansøgere fra på denne måde ? ja, det gør jeg ganske givet. Får jeg så altid “den bedste” kandidat til stillingen ? For mig er “Den bedste” kandidat, ham eller hende, der kommer igennem alle nåleøjerne – så ja, jeg får altid “den bedste” ;o)

Huskede du at skrive HVAD, du kan bidrage med?

Langt de fleste ansøgere har helt styr på hvad de kan bidrage med. Dog oplever jeg ofte, at ansøgere ikke rigtigt får det matchet til stillingsopslaget. De får dermed lagt vægt på de relevante kompetencer.

En metode kan være at printe stillingsopslaget ud og lave et kvalitetscheck på de ønskede forventninger/kompetencekrav, der er sat op i stillingsopslaget. Tag dem en ad gangen – har du fået det med ? (det er ikke sikkert alle skal med, og mangler du kompetencen skal den selvfølgelig ikke). De væsentligste skal du have med.

Et andet fif er, at benytte nogenlunde samme ord som i stillingsopslaget. Det betyder knapt så meget, hvis din ansøgning havner hos en levende læser, men er det en maskine, der screener, så bliver ordvalget vigtigt.

Og husk for Guds skyld at checke, at der skal være overensstemmelse mellem dit CV og din ansøgning. Det er typisk i Resuméet, det går galt – “jeg elsker livet som sælger”, men du har lige søgt en administrativ stilling. Husk et kvalitetscheck !

Den seneste ansøgningsrunde, jeg har været igennem, får jeg valgt en kandidat fra, fordi hun ikke havde to grundlæggende kompetencer: regnskab og løn. Hun ringede efter afslaget og søgte en forklaring og – viser det sig – HAR de relevante kompetencer. Hun havde bare udeladt det i sit CV for “det står jo i udtalelserne”. 30 sekunder !!!! Udtalelser bliver typisk ikke læst, så ind i CV’et med alt relevant. Er du nogle gange i tvivl om, hvad de vigtigste kompetencer er? så ring!!!

Vil du i det hele taget gerne tættere på samtalen – RING !
Der er så få, der faktisk ringer, at du kun kan skille dig positivt ud. Og nej – det er ikke svært at finde på noget at spørge om. Det, der er svært, er at overvinde sig selv til at ringe.
Øv dig eventuelt på stillinger, du kun måske har tænkt dig at søge (så er der ikke så meget på spil).
Du kan altid spørge ind til prioriteringen af opgaverne ?, hvordan vægter de indbyrdes ? du kan altid sige: “ved du hvad jeg har set dit stillingsopslag, og den stilling vil jeg rigtigt gerne i spil til, så hvordan gør jeg mig mest muligt interessant for dig ?”.

Alene det, at du viser interesse for stillingen OG skiller dig ud, fordi du vil være en af de få ringer, bringer dig tættere på samtalen. Det viser også din motivation for jobbet. Hvis ikke du fik ringet før, så gør det efter afslaget og bed om 1 konkret råd til din ansøgning og dit CV. Det kan bringe dig videre.

Hvad gør jeg selv?

Jeg stod i foråret 2014 for første gang i 11 år uden job og har derfor lige været processen igennem.
Jeg ringer altid FØR jeg sender en ansøgning, og jeg ringer altid EFTER et afslag. Det betød, at jeg i løbet af 5 ansøgninger med afslag fik mig sporet ind på, hvad der skulle til. De sidste 5 ansøgninger, jeg har sendt, har jeg været til samtale på.

Jeg fortæller altid først HVORFOR, jeg gerne vil have jobbet, dernæst hvad jeg kan bidrage med og til sidst generelt et par kompetencer. Min ansøgning fylder max én side. Jeg arbejder ud fra et brutto CV, som jeg så retter til hver gang (max 4 sider).

Jeg har et par korte udtalelser fra relevante mennesker og kan finde på at vedlægge max én A4 side med “det siger andre om mig” og selvfølgelig information om, at jeg gerne oplyser referencer.

Medmindre de beder om det, vedlægger jeg aldrig udtalelser, eksamenspapirer eller andet. Kun ansøgning og CV (+ evt. den ene side). Det er mit salgsmateriale, og det tager 30 sekunder at læse ;o)

 

Prøv at læse din ansøgning igennem på max 30 sekunder – Ville du ansætte dig?

 

 

Susanne Skov Nielsen2Gæsteblog indlæg af: Susanne Skov Nielsen

 

Jeg er leder med fokus på forretning OG menneske. P.t. er jeg ansat som daglig leder af Rebild Kommunes entreprenørenhed, men har siddet i lederstillinger på strategisk, taktisk og operationelt niveau i snart 17 år. Jeg blev opsagt i februar 2014 og oplevede for første gang i min karriere at stå uden job – en ubehagelig, usikker og svær situation, men også en lærerig periode, der har gjort mig skarpere på jobsøgningsprocessen. 

Forfatter