Jobfisk
TILMELD NYHEDSBREV

Tæm din nervøsitet til jobsamtalen

Nervs 2"Undersøgelser viser, at den største frygt blandt almindelige amerikanere er at holde tale i offentligheden. Nummer to på listen er døden. Det betyder, at den gennemsnitlige amerikaner hellere vil ligge i kisten end holde mindetalen."

Læs mere…

Kompetencebaseret rekruttering – hvad pokker er det?

Spind lilleDu har sikkert hørt om begrebet kompetencebaseret rekruttering. Men hvad indebærer det egentlig? Og hvordan adskiller det sig fra en almindelig rekruttering? Én ting er sikker: At arbejde med kompetencebaseret rekruttering bliver mere almindeligt. Det gør det også lettere for virksomheder at finde en plads på det fremtidige marked – og få den rigtige medarbejder på den rigtige plads.

Læs mere…

Hyppigt oversete muligheder i rekrutteringsprocessen

Knapper lilleEn rekrutteringsproces følger typisk de samme gængse regler: Der laves et stuerent, velskrevet jobopslag, som pushes ud på forskellige jobsøgningsplatforme. Denne proces er som udgangspunkt fin nok. Jeg vil dog gerne slå på tromme for, at man overvejer en række hyppigt oversete muligheder i sin rekrutteringsproces.

Læs mere…

Genfind din indre kriger, når jobsøgningen bliver langstrakt

Fyrvrkeri 32019 ligger nu bag os. 2020 er skudt i gang med et spritnyt år og tilmed et nyt årti. Hvad tænkte du, da Rådhusklokken bimlede? Forestil dig så hvordan du om et år fejrer dit Nytår – altså 1 år frem. Har du været jobsøgende i lang tid er du nødt til at foretage dig noget helt nyt, når du ønsker et andet resultat.

Læs mere…

Bliv tilmeldt nyhedsbrevet

Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.

* Felt påkrævet


 

Genfind din indre kriger, når jobsøgningen bliver langstrakt

Fyrvrkeri 32019 ligger nu bag os. 2020 er skudt i gang med et spritnyt år og tilmed et nyt årti. Hvad tænkte du, da Rådhusklokken bimlede? Forestil dig så hvordan du om et år fejrer dit Nytår – altså 1 år frem. Har du været jobsøgende i lang tid er du nødt til at foretage dig noget helt nyt, når du ønsker et andet resultat.

Læs mere…

Ta' Ja-hatten på! Jobsøgning +50 er et plus

FirklverTa' JA-HATTEN på til at læse denne blog. Hvis du hellere foretrækker NEJ-HATTEN, så stop med at læse videre, da det alligevel ikke nytter. En NEJ-HAT er ikke konstruktiv til jobsøgning. Må man ikke sætte grænser da, Bente? Jo, grænser for områder, brancher, risici, arbejdstider, værdier, etik, transport m.v. Men et generelt negativt mindset = begrænset og fastlåst tankegang, som ikke fører til noget konstruktivt på nogen måde.

Læs mere…

Blog Rekruttering Totem & Partners Snyd (ikke) til en personlighedsanalyse

Snyd (ikke) til en personlighedsanalyse Populær

Skrevet af Totem & Partners     21. November 2013     7370  

Tanker om at snyde og manipulere

Er du så heldig og skal til jobsamtale, men er usikker fordi du først skal udfylde en personlighedsanalyse, så kan der melde sig en række spørgsmål i hovedet.

For, hvilken strategi skal man mon vælge, hvilken profil vil overhovedet komme ud og hvad går virksomheden efter? Måske skulle man prøve at gå efter en bestemt profil og manipulere, ja faktisk snyde lidt. Det gælder om at det hele skal gå godt til jobsamtalen.

Men, kan det overhovedet lade sig gøre at snyde til en personlighedsanalyse? Inden jeg lige svarer på det spørgsmål, er det på sin plads lige at blive bevidst om, hvad en analyse overhovedet er for noget.

 

Hvad er personlighedsanalyse overhovedet?

Faktisk kan en personlighedsanalyse hedde personlighedstest, personprofilering, erhvervspsykologisk vurdering eller andet. Men det er den samme vare. Typisk bruger virksomhederne en sådan analyse i forbindelse med en rekruttering.

Hvorfor det? Jo, fordi de faglige kvalifikationer kan være nemmere at afdække end de personlige. De faglige kvalifikationer fremgår typisk af et cv, fra samtalen, referencen osv. Sådan forholdet det sig ikke med personligheden, kemien eller mennesket bag kandidaten.

Man kan stå med en velformuleret ansøgning, flot cv, have en god samtale og have god reference og alligevel ramme forkert i personligheden. Det er her en personlighedsanalyse kommer ind i billedet. Det kan meget vel tænkes, at en arbejdsgiver forelsker sig i og foretrækker en bestemt kandidat. Og arbejdsgiveren gør end ikke brug af nogen personlighedsanalyse. Det er endda muligt, at ansættelsen bliver vellykket og alt går godt. Arbejdsgiveren kan så bekræfte sig selv i, at en personlighedsanalyse slet ikke er nødvendig. Det ændrer bare ikke ved, at der reelt er taget en unødig stor risiko. Lidt ligesom at tage offentligt transportmiddel uden gyldig billet og satse på, at der ikke er nogen billetkontrol. Det kunne ligeså godt være endt grueligt galt. At ansættelsen slet ikke lykkes, personligheden passer ikke ind, kemien matcher ikke, opgaverne bliver ikke løst osv. Ja, hvad skal der så ske.

Medarbejderen skal måske siges op, forflyttes, en anden skal findes, som skal oplæres op, masser af tid forsvinder eller meget andet. I kroner og øre er det store beløb. Kæmpe beløb. En omkostning som endda kunne være undgået. Et værktøj til at få afdækket personligheden kunne have været anvendt.

 

Giver en personlighedsanalyse så et rigtigt billede?

Nej, en personlighedsanalyse (i sig selv) er ikke noget mirakelkur. Der er ingen garanti for at arbejdsgiveren vælger den rigtige kandidat. Skeptikere vil endda hævde, at det faktisk ingen forskel gør om værktøj til analyse af personligheden anvendes eller ej.

Jeg er så absolut uenig. Kvaliteten af en personlighedsanalyse er ikke bedre end værktøjet, der bliver anvendt til formålet, kvaliteten af certificeringen eller kvaliteten af den tilbagemelding, der gives. Er det hele i orden, så er en personlighedsanalyse et meget værdifuldt værktøj.

 

Hvilket værktøj er så godt for personlighedsanalyse?

Jeg har arbejdet med forskellige personanalyseværktøjer, forskellige steder. De fleste er baseret på nogle meget anerkendte personlighedsmodeller. Den ene del med udgangspunkt i psykologen C.G. Jung, og den anden del med udgangspunkt i Fem-Faktor-modellen. Nogle værktøjer er bedre end andre. Selv er jeg mest skeptisk overfor de gratis værktøjer på nettet. De er overfladiske og rammer ofte forkert. Ellers hælder jeg til den første model, altså analyseværktøjer baseret på psykologen C.G. Jung.

Jeg bruger PeopleTools. Den består af forskellige værktøjer, som kan bruges i forbindelse med rekruttering, kompetenceudvikling, lederudvikling (360 ⁰ måling), teambuilding, projektledelse, konfliktløsning samt organisationsudvikling. Der er en stor normgruppe (over 12.000), den er baseret på dansk erhvervsliv og begreberne i de forskellige værktøjer er genkendelige. Udover 30 personlighedsfaktorer, så er der 27 afledte personlighedstræk, der direkte er i typiske stillingsannoncer. Og ikke nok med det, så er der også en såkaldt kompetenceprofil, som er et onlineværktøj man kan gennemgå med arbejdsgiveren, eller ansættende leder. Ønsket karaktertræk kan designes. Et analyseværktøj er godt, hvis reliabiliteten og validiteten er høj. Den er høj for PeopleTools. Den giver det bedst dækkende billede af en person.

 

Kan man snyde sig til en bestemt profil?

Ja. Så kort kan man svare. Ligesom man kan med meget andet, så kan man også snyde og manipulere sig til en anden profil end den, som dækker ens personlighed. Har man onde hensigter, og er man dygtig, så kan det godt lade sig gøre. Der vil være en række udfordringer. For det første skal man undervejs holde styr på tjekspørgsmålene.

Dernæst, til en samtale, kan arbejdsgiveren (eller intervieweren) få et andet indtryk end det, som den forkerte profil tilsiger. For det tredje, er det usikkert, hvilket karaktertræk, arbejdspladsen søger. Og for det fjerde, hvis stillingen besættes på forkert grundlag, så er der stor risiko for at trivslen og successen bliver for lav i arbejdet.

 

En god dialog i stedet for at snyde

I stedet for at bruge krudt på at snyde sig til en anden profil, bør man hellere være ærlig og fokusere på en god dialog. Eksempelvis kan virksomheden søge efter en ekstrovert person, og personprofilen tilsiger, at man er introvert. Eller omvendt. En god dialog kan så konkretisere, hvad der skal forstås ved en sådan placering. Der kan nemlig sagtens være god mening i, at man slår ud som man gør, og det giver god bonus, hvis man i dialogen drøfter, hvorfor netop en sådan personlighedstræk er godt til stillingen.

Skal du til jobsamtale og skal besvare en personlighedsanalyse, så er mit råd, at du skal være så ærlig som mulig. Du skal på ingen måde prøve at snyde dig til en anden profil.

Det kan også være, at du skal bruge et analyseværktøj i anden sammenhæng end til en jobsamtale. Det kan være til teambuilding, lederudvikling, konfliktsituationer eller andet. Mit valg er klart. Tag blot fat i mig, hvis du selv står i en situation, eller har kendskab til andre, som kunne have gavn af at bruge et analyseværktøj.

 

Muharrem AydasSkrevet af:

Muharrem Aydas

Partner hos Totem

Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.