Jobfisk
TILMELD NYHEDSBREV

Giv dine CV’er et løft med STAR-metoden

Star-lille3Som jobsøgende kan det være en stor udfordring at få sit CV til at skille sig ud fra mængden. Det skal både være overskueligt, informativt og effektivt. Dit CV er det allerførste indtryk en potentiel arbejdsgiver får af dig, og derfor skal det helst være spot-on, hvis du skal videre i processen. Og det indebærer, at du effektivt kan formidle dine unikke erhvervserfaringer og kompetencer på en måde, så arbejdsgiveren kan se dig i rollen.

Læs mere…

Ansøgningen er død - og du bør som jobsøgende deltage i dens begravelse

Ansgning forbudtDer har på det seneste været meget fokus på rekrutteringsprocessen i medierne. Jeg har klappet i mine små hænder over det - for vi virksomheder skylder at reformere processen. Det skylder vi os selv, men i særdeleshed de jobsøgende. Som processen er nu, skaber den hverken værdi for os eller for dem.

Læs mere…

Tips til at spotte og undgå jobsvindel

Internettet har efterhånden overtaget mange funktioner, der tidligere skulle klares i den fysiske verden. Vi betaler regninger via netbank, vi sender personlige dokumenter via offentlige portaler, og mange af os arbejder sågar online via computeren dagen lang. Selv jobsøgning og rekruttering af medarbejdere foregår i dag langt hen af vejen via online portaler eller på jobdatabaser på nettet.

Læs mere…

5 drømmejob for unge

Måden vi tænker på karriere har ændret sig de seneste år. I dag er unge mennesker mere interesseret i jobs, der kombinerer kreativitet, teknologi og autonomi.

De traditionelle jobtyper bliver erstattet med digitalt og fjernarbejde - YouTube, social media management, forskellige marketingpositioner, influencers og programmører.

Læs mere…

Bliv tilmeldt nyhedsbrevet

Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.

* Felt påkrævet


 

Mest læste artikler de sidste 30 dage

Min rollemodel kan hjælpe dig til at blive knivskarp

Bullseye 2Kære jobsøgende,
Har du en rollemodel til sparring, på sidelinjen eller bare mentalt?

Det kan være en god støtte, om personen er der fysisk eller blot mentalt i tankerne til at stille dig spørgsmålstegn til værdien for virksomheden i hver sætning i din ansøgning.

Læs mere…

Inviter 'djævlens advokat' med i din jobsøgning

Vgt og hammer2 lilleEr du som aktiv jobsøgende ved at være rigtig godt træt af at høre om manglen på arbejdskraft og efterspørgslen på udenlandsk arbejdskraft - og at det skal gøres lettere for virksomhederne. At der mangler hænder samtidig med, at der er så mange ledige hænder...

Læs mere…

Når du skifter job eller karriere, kan det være en utrolig rejse, der byder på masser af forandring og transformation. Virkeligheden er også, at mange af os vil blive nødt til at gå igennem denne oplevelse på et eller andet tidspunkt, mens vi er aktive på arbejdsmarkedet.

Det kan være af nød eller af et personligt ønske om nye læringsmuligheder, bedre økonomi eller lyst til nye udfordringer.

Ligegyldigt, hvad beslutningen bunder i, så kan det være spændende, om end ikke en smule skræmmende. I denne artikel kigger vi nærmere på nogle af de overraskelser, der måske kan komme hen ad vejen – og giver dig flere indsigter og råd, så du kan være så forberedt som mulig. Så kan du med ro i sindet byde forandringen velkommen.

 

Udfordringer ved karriereskift

Et jobskifte kan være utroligt givende på mange punkter, men det betyder ikke, at du ikke vil støde på udfordringer – psykiske som fysiske. Vi kigger nærmere på nogle af de overraskende udfordringer, som du måske kan ramle ind i.

 

Du mangler erfaring

Når du skifter job og/eller branche, kan det være, at du har ingen eller begrænset erfaring inden for det nye felt. Det måske virke overvældende, når du kigger på jobopslag, der nævner en masse kvalifikationer, du føler du ikke har. I nogle tilfælde har du dog kvalifikationer og erfaring, som du let kan overføre – andre gange ikke. Hvis du gerne vil have mere relevant erfaring, skal du nærstudere jobopslagene for at finde ud af, hvad du mangler, og hvordan du kan anskaffe dig de evner. Se det ikke som skræmmende, men som en mulighed for at lære.

 

Masser af konkurrence på jobmarkedet

I kombination med manglende erfaring har vi et arbejdsmarked med masser af konkurrence – og det kan godt give en smule sved på panden, hvis man står og overvejer et karriereskift. Men igen bør du se dem som inspiration: Tjek eventuelt deres LinkedIn eller lignende online for at se, hvordan de har opbygget deres profiler. Når du gør det, kan du tilpasse og oprette et mere målrettet CV, der viser dine lignende færdigheder – men også hvordan du skiller dig ud og kommer med noget, som de andre folk i branchen ikke har.

 

Svære følelser og identitetskriser

Vi ved alle, hvor svært det kan være med forandring – og det her er en af de store slags. Når du søger jobs, følger det med, at du oplever en masse usikkerhed og afvisning, og det er her, at selvtvivlen kan banke på døren. Det er i disse øjeblikke, at det er vigtigt, at du ikke giver op, men sørger for at have folk omkring dig, som kan heppe. Det kan være venner og familie eller måske endda en karriekonsulent.

Når du specifikt skifter karriere, bliver mange mennesker også ramt af en form for identitetskrise – måske fordi de tidligere har brugt meget tid og energi på at opnå en bestemt uddannelse eller har dedikeret meget tid til en bestemt industri og kan føle, at de smider det hele ud af vinduet. Mange af os identificerer os nemlig meget med vores job. Du kommer måske også til at stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt du rent faktisk kan udføre den nye type job, du søger. Her handler de virkelig om at arbejde med dit mindset, og du vil hurtigt opdage, at din tidligere erfaring langt fra var spild af tid.

Mange oplever måske også økonomiske vanskeligheder – enten fordi de stopper på deres tidligere job og er arbejdsløs for en tid, eller fordi de måske skal gå lidt ned i løn, når de starter i en ny industri, hvor de har mindre erfaring. Andre vælger måske at starte på en ny uddannelse eller tage en overbygning. Hvis det er muligt, kan det være en god idé at forsøge at lægge penge til side, inden du kaster dig ud i den nye karriere. Men husk også på, at penge ikke er alt. Det er mindst lige så vigtigt, at du vælger en karriere, som gør dig glad og udfordrer dig på lang sigt.

 

Sådan forbereder du dig på karriereskiftet

Ovenfor har vi allerede nævnt nogle af de udfordringer, du kan opleve, når du skifter job – og i den forbindelse har vi allerede kort nævnt nogle af de ting, du kan gøre, hvis du vil være godt forberedt på karriereskift. Her giver vi dig en mere detaljeret liste over ting, du bør overveje:

 

Læg en plan for økonomien

Som vi lige har nævnt, så skal du så vidt muligt have styr på din økonomiske situation, så du ikke lider finansielt, når du kaster dig ud i et karriereskift. Læg derfor gerne en plan, hvor du medregner din indkomst, opsparing og eventuelle omkostninger i overgangsperioden. Du vil opleve en helt ny ro i sindet, når du kaster dig ud i, hvad kan føles som et nyt territorie.

Imens du er i gang med den økonomiske planlægning for fremtiden, kan det være en god idé at sætte både kortsigtede og langsigtede mål for dit karriereskift. Det kan være en hjælp til at holde fokus og forblive motiveret. Gør den overskuelig og nem at følge.

 

Tag et godt kig på dig selv

Økonomien er dog ikke det eneste, der har brug et tjek. Når du går i gang med et karriereskift, er det vigtigt, at du også laver en realistisk evaluering af dig selv. Tag et godt kig på dine styrker og svagheder, så du ved, hvor du skal forbedre dig – og hvor du virkelig har en masse at byde på – når du snakker med eventuelle arbejdsgivere.

Først skal du kigge på de færdigheder og erfaringer, du allerede har, som kan overføres til den type karriere eller job. Måske har du direkte erfaring med projektledelse eller andre evner, som ikke begrænser sig til bare én industri.

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at skulle tilbage på skolebænken – i kortere eller længere tid. Du kan gå den traditionelle vej med ekstrauddannelse, men i dag findes der også flere kurser og certifikater online, som kan være med til at sende dig i den rigtige retning og give dig den vide, du har brug for.

Husk nu på, at det ikke er et nederlag! Verden har aldrig udviklet sig så hurtigt, som den gør nu – så selv hvis du blev inden for den samme industri, kunne det gå hen og blive nødvendigt med yderligere læring. Det er vigtigt, at vi holder os opdateret omkring nye trends og tilpasser os til et marked, der altid er i forandring.

 

Opbyg dig et netværk

Når du er ny i branchen, så er det vigtigt, at du får rakt ud til mennesker og opbygget et professionelt netværk. Det kan være vigtigt af flere årsager. Først og fremmest kan du møde folk, der ved mere om branchen end dig, og det giver dig en super mulighed for at lære. Samtidig kan det være en måde at få en fod inden for døren, og hvem ved – måske kan det føre til jobs i fremtiden.

 

Kast dig ud i det

Det kan være hårdt at skifte karriere. Virkelig hårdt. Men hvis du giver dig hen til processen, kan du få en helt enorm lærerig oplevelse både professionelt og personligt. Du vil næsten med garanti støde ind I flere udfordringer på vejen, men vi har her prøvet at gøre dig opmærksom på nogle af de mest almindelige – og hvordan du kan forberede dig bedst muligt. Vi tror på dig!