Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
Som jobsøgende kan det være en stor udfordring at få sit CV til at skille sig ud fra mængden. Det skal både være overskueligt, informativt og effektivt. Dit CV er det allerførste indtryk en potentiel arbejdsgiver får af dig, og derfor skal det helst være spot-on, hvis du skal videre i processen. Og det indebærer, at du effektivt kan formidle dine unikke erhvervserfaringer og kompetencer på en måde, så arbejdsgiveren kan se dig i rollen.
Læs mere…Der har på det seneste været meget fokus på rekrutteringsprocessen i medierne. Jeg har klappet i mine små hænder over det - for vi virksomheder skylder at reformere processen. Det skylder vi os selv, men i særdeleshed de jobsøgende. Som processen er nu, skaber den hverken værdi for os eller for dem.
Læs mere…Internettet har efterhånden overtaget mange funktioner, der tidligere skulle klares i den fysiske verden. Vi betaler regninger via netbank, vi sender personlige dokumenter via offentlige portaler, og mange af os arbejder sågar online via computeren dagen lang. Selv jobsøgning og rekruttering af medarbejdere foregår i dag langt hen af vejen via online portaler eller på jobdatabaser på nettet.
Læs mere…Måden vi tænker på karriere har ændret sig de seneste år. I dag er unge mennesker mere interesseret i jobs, der kombinerer kreativitet, teknologi og autonomi.
De traditionelle jobtyper bliver erstattet med digitalt og fjernarbejde - YouTube, social media management, forskellige marketingpositioner, influencers og programmører.
Læs mere…Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
Kære jobsøgende,
Har du en rollemodel til sparring, på sidelinjen eller bare mentalt?
Det kan være en god støtte, om personen er der fysisk eller blot mentalt i tankerne til at stille dig spørgsmålstegn til værdien for virksomheden i hver sætning i din ansøgning.
Læs mere…Er du som aktiv jobsøgende ved at være rigtig godt træt af at høre om manglen på arbejdskraft og efterspørgslen på udenlandsk arbejdskraft - og at det skal gøres lettere for virksomhederne. At der mangler hænder samtidig med, at der er så mange ledige hænder...
Læs mere…Mange ser gennem studiet frem til den dag, hvor de kan skifte SU'en ud med en solid månedsløn, mens de gør brug af deres viden på det arbejde, de altid har drømt om. Men med finanskrisen lurende på den anden side af specialet begynder bekymringer for ikke at få drømmejobbet lige pludselig at virke reelle, og angsten for at ende som arbejdsløs melder sig. Alene i januar 2009 steg medlemstallet hos a-kasserne med 4.364, hvilket er en ny tendens, der også gør sig gældende for studerende. Ann-Britt Christoffersen, der sidder som karrierekonsulent i a-kassen ASE, kan tydeligt mærke dette.
"Man møder oftere og oftere veludannede unge, der har svært ved at finde job, eller som frygter ikke at kunne finde noget", udtaler Ann-Britt, som arbejder med at vejlede og rådgive jobsøgere med at optimere deres jobsøgningsstrategi, cv, samtaleteknik m.m. Hun kommer således ofte i kontakt med unge nyuddannede, der endnu ikke har fundet deres drømmejob.
"Heldigvis holder de fleste modet oppe og virker meget motiverede, det er det, der betyder mest."
En af dem er Morten på 28 år, som blev færdiguddannet som cand.mag. i Historie i januar 2008. Han har endnu ikke fundet noget job, men alligevel forsøger også han at forholde sig positivt til sin situation.
"Jeg er optimistisk af sind og er sikker på, at der nok snart skal komme noget. Det er jo nyttesløst at tænke andet", udtaler han med et smil.
På trods af et 12-tal for specialet har drømmestillingerne nemlig ikke været helt så lette at finde, som han havde håbet.
"Før jeg blev færdig, havde jeg ingen bekymringer om at finde et job. Jeg var sikker på, at der nok skulle dukke et op sådan lidt af sig selv."
Jobbet kom dog aldrig af sig selv, og heller ikke efter utallige ansøgninger har der været noget at hente. Morten er derfor begyndt at arbejde som frivillig skribent på kulturmagasinet 'Downtown'. På den måde får han konkrete opgaver og holder sig kørende. "Det hjælper mig til at holde mig i gang, ellers kan det let blive frustrerende og virke udsigtsløst."
Ann-Britt lægger også vægt på vigtigheden i, at man som jobsøgende skal passe på ikke at køre fast. "Man må ikke miste motivationen og gejsten - det skinner igennem i både ansøgninger, cv og til samtaler. Det er vigtigt, at man bevarer troen på, at det nok skal lykkes."
Som råd til hvad man kan gøre for ikke at gå i stå, foreslår Ann-Britt både frivilligt arbejde, som Morten gør brug af, og at man opsøger nogen, der kan hjælpe en.
"Hvis man er kørt helt fast i sin jobsøgning, kan man godt stirre sig blind på, hvad man kan forbedre. Så er det vigtigt, at man bruger de mennesker, man har omkring sig, ens netværk eller venner og familie til at hjælpe sig videre. Ellers kan man altid opsøge en a-kasse og få professionel rådgivning." Hun understreger endvidere, at man som nyuddannet ikke har nogen grund til at gå i panik.
"Der er stadig mange ledige job derude, så selvom du ikke lige får det første, du søger, skal du ikke blive nervøs. Jobmarkedet er stadig meget attraktivt, og arbejdsløsheden lav, så man skal nok kunne finde noget, hvis man ved, hvordan man skal søge."
Måden man håndterer sin jobsøgning på, kan ofte være en del af problematikken bag, hvorfor man som nyuddannet ikke kan finde arbejde. "Det er vigtigt, at man søger bredt og ikke ligger sig fast på en bestemt stillingsbetegnelse. Man skal som jobsøgende være opmærksom på, at det ikke er jobtitlen, men indholdet der tæller", siger Ann-Britt og anbefaler de nyuddannede at lave en karriereplan.
"Mange studerende har høje ambitioner, men man kan ikke komme direkte ud fra studiet og forvente at få et job som HR-chef, man bliver nødt til at starte længere nede ad stigen. Hvis du ved, hvad dit drømmejob er, kan du forsøge at finde ud af, hvordan du kan opnå dit mål bedst. På den måde laver du en plan for din karriere. Derefter gælder det om at se vejen mere end målet."
Høje ambitioner kendetegnede også Morten, da han var færdig med studiet.
"I starten troede jeg, at jeg kunne en masse ting, men jeg manglede fodarbejdet - værnepligten. Nu er mit ambitionsniveau sat ned, jeg satser på de stillinger, jeg rent faktisk har mulighed for at få", siger Morten, der stadig søger 6-8 job om ugen.
Hans jobsøgning er dog ikke det eneste, der ligger til grund for hans nuværende status som arbejdsløs.
"Det har klart været en fejl fra min side, at jeg ikke havde noget studierelateret arbejde gennem min uddannelse. Jeg overvejede slet ikke fremtiden, da jeg begyndte at læse, men gik efter interessen. Under studiet levede jeg som studerende og nød det. Jeg tænkte, at resten måtte jeg finde ud af på den anden side."
Relevante studiejob er ellers noget, som man ifølge Ann-Britt netop bør prioritere op gennem sin uddannelse.
"Det er vigtigt både for dit cv og netværk, at du knytter nogle kontakter inden for den branche, du gerne vil arbejde i senere hen", konstaterer hun og fortsætter :
"Man skal helst begynde at overveje sin fremtid så tidligt som muligt. Kig på din karriereplan og se, om du opfylder kravene for at ende der, hvor du gerne vil hen. Og så gælder det om at søge så tidligt som muligt, helst allerede inden du er færdig."
Set i bakspejlet kan Morten da også godt se, at han visse steder har prioriteret forkert.
"Jeg skulle nok have været mere målrettet og have koncentreret mig mere om det praktiske - hvor jeg jo lagde mit fokus på det studiemæssige. Heldigvis har jeg dog altid mine karakterer at falde tilbage på, som giver mig forsikring om, at jeg har noget, jeg kan bidrage med. Det hjælper, hvis jeg til tider ikke føler mig brugbar for arbejdsmarkedet og samfundet."
Med de gode karakterer i bagagen og et positivt sind, har Morten derfor stadig drømmen om det perfekte job i behold. Han smiler derfor bredt, før han smutter hjem og skriver endnu en ansøgning.
5 gode råd til din jobsøgning
Bragt i Studie- og karrieremagasinet Moment, april 2009
Af Camilla Juul Heding Andersen