Jobfisk
TILMELD NYHEDSBREV

Sådan får vi en 4-dages arbejdsuge

Sdan fr vi en 4-dages arbejdsugeAllerede overskriften får nogle til slikke sig om munden og sige 'ja tak, hvornår kan vi begynde'.Mens andre resolut stiller sig op og siger 'aldrig i livet'.

Så er fronterne trukket op og beskydningen fra begge sider kan begynde.

Læs mere…

Har du overvejet et brancheskift i din 3. karrierefase?

Susanne TeglkampI 'gamle dage' tog man en uddannelse indenfor for et fag og så blev man typisk inden for det fag resten af sit arbejdsliv. Sådan er det ikke mere. Efterhånden som pensionsalderen sættes op, skal vi blive så længe på arbejdsmarkedet, at vi ikke kan se os selv beskæftige os inden for det samme område hele vores arbejdsliv.

Læs mere…

4 guides til brug af ChatGPT i jobsøgningen

ChatGPT i jobsgningen 3ChatGPT har hurtigt fundet sin plads i jobsøgningen.
Og brugt rigtigt kan den være en spændende sparringspartner.

Men hvordan gør vi så det? Det får du 4 guides til her.

Læs mere…

En anderledes og kreativ tilgang til jobsøgning

Camilla Hejbl JohansenJobsøgning kan være svært. Og nogle gange går det ikke lige som man havde håbet på. Der er mange afslag. Som nyuddannet får du måske begrundelsen "manglende erfaring" smidt i hovedet den ene gang efter den anden. Det oplever Camilla desværre også. Men nu prøver hun en anden kreativ tilgang til jobsøgningen.

Læs Camillas historie her.

Læs mere…

Bliv tilmeldt nyhedsbrevet

Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.

* Felt påkrævet


 

Min rollemodel kan hjælpe dig til at blive knivskarp

Bullseye 2Kære jobsøgende,
Har du en rollemodel til sparring, på sidelinjen eller bare mentalt?

Det kan være en god støtte, om personen er der fysisk eller blot mentalt i tankerne til at stille dig spørgsmålstegn til værdien for virksomheden i hver sætning i din ansøgning.

Læs mere…

Inviter 'djævlens advokat' med i din jobsøgning

Vgt og hammer2 lilleEr du som aktiv jobsøgende ved at være rigtig godt træt af at høre om manglen på arbejdskraft og efterspørgslen på udenlandsk arbejdskraft - og at det skal gøres lettere for virksomhederne. At der mangler hænder samtidig med, at der er så mange ledige hænder...

Læs mere…

Fejl
  • There was a problem loading image Susanne%20Teglkamp.jpg
  • There was a problem loading image Sdan%20fr%20vi%20en%204-dages%20arbejdsuge.jpg

Afslag fra Integro 3Det hænder, at en jobsøger modtager et afslag på jobbet, som ikke helt ligner de andre. Sådan et super godt og personligt afslag modtog Mai-Britt. Du kan se afslaget her...

Du kan se afslaget her...

 Afslag fra Integro 2

Klik på billedet for at få det i stor størrelse og læse afslaget... 

 

Det er et jobafslag, der formår at sætte mennesket i fokus. Det anerkender det menneske, der har lagt en masse arbejde i at skrive en ansøgning, og som så alligevel får afslag

Men afslaget fortæller også, at det er rigtige mennesker, der sider i den anden ende – i virksomheden. Her her skal vi måske lige nævne at virksomheden, det drejer sig om er Integro. Dette er ikke et koldt intetsigende standard svar a al:


"hvis du ikke har hørt fra os inden den xxxx, så er du ikke kommet i betragtning til stillingen".

 

Vi får altså opfattelsen af Integro er en virksomhed, der består af rigtige mennesker. Mennesker der også tænker på den store del af ansøgerfeltet, som de nødvendigvis må give et afslag.

Hvis der var en ting, som kunne gøre dette jobafslag endnu bedre, så må det være at der var nogle informationer, om hvad der var lagt vægt på i udvælgesen. Havde Integro formået at få denne del med i afslaget, så havde vi været meget tæt på det perfekte afslag.

Heldigvis formår de fleste virksomheder i dag at sende et afslag. Men som undersøgelsen af jobsøgernes oplevelse af rekrutteringsprocessen viser, så mangler de jobsøgende alligevel afslag i 25% af de ansøgninger, de har sendt. Det er dårlig stil. Der er altså stadig virksomheder, der kan blive bedre til denne del af rekrutteringsprocessen.

Dette afslag kan forhåbentlig inspirere en virksomhed eller to.

 

 

Fortæl om dit mest positive afslag.

Hvordan var det, og hvorfor var det så godt?

 

 

Og del gerne artiklen, hvis du tænker, at andre virksomheder kan lære noget af dette afslag.