Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
Som jobsøgende kan det være en stor udfordring at få sit CV til at skille sig ud fra mængden. Det skal både være overskueligt, informativt og effektivt. Dit CV er det allerførste indtryk en potentiel arbejdsgiver får af dig, og derfor skal det helst være spot-on, hvis du skal videre i processen. Og det indebærer, at du effektivt kan formidle dine unikke erhvervserfaringer og kompetencer på en måde, så arbejdsgiveren kan se dig i rollen.
Læs mere…Der har på det seneste været meget fokus på rekrutteringsprocessen i medierne. Jeg har klappet i mine små hænder over det - for vi virksomheder skylder at reformere processen. Det skylder vi os selv, men i særdeleshed de jobsøgende. Som processen er nu, skaber den hverken værdi for os eller for dem.
Læs mere…Internettet har efterhånden overtaget mange funktioner, der tidligere skulle klares i den fysiske verden. Vi betaler regninger via netbank, vi sender personlige dokumenter via offentlige portaler, og mange af os arbejder sågar online via computeren dagen lang. Selv jobsøgning og rekruttering af medarbejdere foregår i dag langt hen af vejen via online portaler eller på jobdatabaser på nettet.
Læs mere…Måden vi tænker på karriere har ændret sig de seneste år. I dag er unge mennesker mere interesseret i jobs, der kombinerer kreativitet, teknologi og autonomi.
De traditionelle jobtyper bliver erstattet med digitalt og fjernarbejde - YouTube, social media management, forskellige marketingpositioner, influencers og programmører.
Læs mere…Få nemt og gratis den nyeste viden om jobsøgning, karriere og rekruttering ved at tilmelde dig vores nyhedsbreve.
Kære jobsøgende,
Har du en rollemodel til sparring, på sidelinjen eller bare mentalt?
Det kan være en god støtte, om personen er der fysisk eller blot mentalt i tankerne til at stille dig spørgsmålstegn til værdien for virksomheden i hver sætning i din ansøgning.
Læs mere…Er du som aktiv jobsøgende ved at være rigtig godt træt af at høre om manglen på arbejdskraft og efterspørgslen på udenlandsk arbejdskraft - og at det skal gøres lettere for virksomhederne. At der mangler hænder samtidig med, at der er så mange ledige hænder...
Læs mere…En arbejdsgiver må ikke spørge om alt til en jobsamtale. Det kan være i strid med loven hvis den rekrutteringsansvarlige går for tæt på dit privatliv eller stiller spørgsmål, der ikke er relevante for det aktuelle job.
En arbejdsgiver bør kun spørge ind til de emner, der har relevans for, hvordan arbejdet skal tilrettelægges og udføres.
Advokat Vibeke Andersen fra ADVODAN, giver her et overblik over hvilke emner, der ikke uden videre må spørges ind til under jobsamtalen.
Der må gerne spørges til helbredsforhold, som har betydning for at bestride stillingen. Drejer det sig fx om en stilling som flyttemand, må den rekrutteringsansvarlige gerne spørge dig, om du har problemer med ryggen.
Derimod er det ulovligt, hvis de spørger til dit helbred generelt. De må derfor ikke spørge, om du har en alvorlig sygdom eller spørge til antallet af sygedage, du har haft det seneste år.
Som udgangspunkt må arbejdsgiver godt spørge en kvindelig ansøger, om hun er gravid eller påtænker at blive det, men de må ikke tillægge det vægt, når de beslutter, om de vil ansætte hende. Derfor er der ikke nogen grund til at spørge om det.
Vælger virksomheden en jobansøger fra med udgangspunkt i ansøgers religiøse overbevisning, politiske ståsted og seksuelle orientering, så overtræder de loven om forskelsbehandling. De må heller ikke vælge en ansøger fra på grund af alder.
Du skal kun blive spurgt, om du har en ren straffeattest, hvis det er relevant for arbejdet. Det kan eksempelvis være, hvis du skal ansættes i en børnehave eller i en stilling med omsorgspleje.
Det afhænger af stillingen, om det er berettiget at stille spørgsmål til ansøgerens sprogkundskaber. Er det vigtigt for udførelsen af jobbet, at ansøgeren har særlige sprogkundskaber, så vil det være relevant at spørge til sprogkundskaberne. Men er det uden betydning, så kan et sprogkrav være i strid med loven om forskelsbehandling.
Man må gerne spørge, om ansøgeren er medlem af en fagforening og hvilken. Men som arbejdsgiver kan man ikke kræve, at en medarbejder er medlem af en bestemt fagforening for at arbejde i virksomheden.
Har du oplevet at blive spurgt om nogle af disse ting
Deltag i debatten herunder.