Min rejse fra Linge-Ding novice og corona-fyring til LinkedIn og networking entusiast!
Denne personlige fortælling viser, hvordan LinkedIn og networking kan være afgørende i en jobsøgningsproces. Efter en ufrivillig opsigelse blev det tydeligt, at synlighed og en proaktiv tilgang åbner døre til nye muligheder – også i andre brancher. Erfaringen understreger vigtigheden af at turde bede om hjælp, opdatere sin profil og række ud til sit netværk. Samtidig er der stor værdi i at hjælpe andre, dele erfaringer og skabe nye forbindelser. Når man opsøger heldet og tør træde ud af sin komfortzone, opstår der ofte uventede og positive muligheder.
Sammenfatning skrevet af AI
Artiklen starter efter billedet…

Som rigtig mange andre i min branche (rejsebranchen), blev jeg opsagt i kølvandet på corona. Mulighederne for at rejse og sælge rejser var i mange måneder lig nul.
Min opsigelse tvang mig til at genoverveje, hvad jeg ville med mit arbejdsliv, og ikke mindst hvordan jeg skulle finde et nyt job. Her blev LinkedIn og networking to ekstremt vigtigt værktøjer og har været det lige siden.
Den spæde start og brancheskifte
Jeg har haft en profil på LinkedIn siden 2007, men de første mange år havde jeg voldsom berøringsangst. Jeg havde en idé om at LinkedIn kun var noget for forretningsfolk i jakkesæt.
Det var først langt senere, da jeg blev fyret som konsekvens af corona-pandemien, at jeg for alvor fik øjnene op for hvad LinkedIn og networking kan.
I forbindelse med min jobsøgning blev jeg bl.a. opmærksom på, at:
- Du ikke skal være bange for, eller flov over, at melde ud at du er ledig. Det er svært at få hjælp, hvis ingen er klar over, at du har brug for hjælp.
- En opdateret profil på LinkedIn er vigtig.
Via mit netværk fik jeg en række gode tips om jobmuligheder. - Som jobsøgende er det vigtigt, at du holder din profil på Jobnet ajour med alle de kompetencer du besidder.
Så er chancen større for, at du kommer i betragtning til de jobopslag, som Jobcentret håndterer på vegne af virksomhederne (ofte slås disse ikke op offentligt). - Det kan betale sig at være proaktiv.
Ifølge Konsulenthuset ballisager, viser deres årlige rekrutteringsanalyse, ”at 76% af arbejdsgiverne fortæller, at de på et eller andet tidspunkt har prøvet at ansætte en person, som henvendte sig uopfordret”.
For mit vedkommende betød opdaterede profiler på LinkedIn og Jobnet, at jeg ret hurtigt landede et nyt job uden for rejsebranchen.
Helt konkret havde Jobcenter Aarhus en portefølje af virksomheder, for hvem de monitorerede profiler på Jobnet, hvor kompetencer matchede det som virksomheder søgte (salgserfaring, bogholdererfaring osv.).
Jeg nåede kun at være ledig i et par uger, før Jobcenter Aarhus sendte mig et stillingsopslag og opfordrede mig til at sende en ansøgning samme dag. Indenfor en uge herefter havde jeg været til samtale og landet jobbet.
En anden vigtig læring jeg tog med mig i forbindelse med min jobsøgning, var at mine kompetencer naturligvis kan bruges i mange andre brancher. Er du f.eks. god til at sælge, er du god med tal, eller er du en haj til IT, så passer du med garanti ind hos mange forskellige virksomheder og brancher.
Da jeg var blevet bedre til at “sælge” mine kompetencer og ikke mindst se, hvor de kan gøre gavn, så var der pludselige mange flere interessante stillinger at søge og jobsøgningen gik meget lettere.
I den forbindelse var sparring med Jobcentret, familie, venner og tidligere kolleger guld værd.
Det nye job endte med at blive en sjælden mulighed for at mærke efter, hvad der er vigtigt for mig når jeg går på arbejde. Konklusionen blev bl.a. at jeg alligevel ikke helt kunne undvære rejsebranchen. Derfor var jeg et års tid senere tilbage i min gamle branche.
Her var LinkedIn et vigtigt værktøj. Via mit LinkedIn-netværk fik jeg nys om en jobmulighed, som jeg selv havde overset. Jeg fik sendt en ansøgning af sted og to samtaler senere, havde jeg landet et nyt job.
#Ledigirejsebranchen
I det lille års tid hvor jeg var ude af rejsebranchen brugte jeg mere og mere tid på LinkedIn og forsøgte at indgyde lidt håb hos andre der stod i samme situation som mig. Jeg skrev opslag om min situation, eller delte relevante jobopslag med mit netværk.
Det kan virke lidt underligt, men jeg havde dårlig samvittighed over at jeg allerede få uger efter min sidste arbejdsdag i rejsebranchen, havde fået et nyt job.
Jeg kender mange som måtte bruge længere tid på at finde et job, eller som jeg, indledningsvist havde en frygt for om vi kunne bidrage med noget uden for rejsebranchen.
Sammen med en tidligere kollega, var jeg derfor med til at stable en række events på benene for ledige i rejse- og oplevelsesbranchen.
Hvad der startede som en sjov ide greb pludselig om sig. Og mængden af tilsagn om støtte gjorde at vi følte en pligt til at klø på.
Vejen fra ide til handling blev accelereret helt ekstremt af vores brug af LinkedIn. Vi skrev bl.a. et opslag hvor vi luftede vores ideer og ambitioner. På baggrund af det opslag blev vi kontaktet af en lang række aktører som ville støtte os med viden og penge.
Vi blev bl.a. kontaktet af personer med ekspertise indenfor rekruttering og branding på LinkedIn. En stor hotelkæde tilbød at vi kunne låne deres mødelokaler. Alle tilbød deres hjælp helt gratis.
Formålet med vores events var, at deltagerne via sparring, skulle blive skarpere på hvordan de kunne bringe deres kompetencer i spil i andre brancher og, ikke mindst, hvordan de kunne markedsføre sig selv, bl.a. via LinkedIn, men også via ansøgning og CV.
Arbejdet med disse events var hårdt, men også ekstremt givende. Det er indiskutabelt at mange der deltog på vores events, gik hjem med øget selvtillid og værktøjer der kunne hjælpe dem fremadrettet. Mange landede også nye job i de efterfølgende måneder.
For mig personligt var arbejdet med disse events med til at give mig et bredere netværk. Jeg blev helt klart også bedre til at komme ud af min komfortzone.
En voksende kilde til inspiration og sparring
Desto mere jeg har brugt LinkedIn, desto mere er mit netværk også vokset. Ret markant endda.
For mig er et stort og forskelligartet netværk ensbetydende med daglig inspiration, generøsitet og sparring.
I mine tidlige LinkedIn år var jeg lidt tilbageholdende med at connecte med folk. Hvorfor skulle folk have lyst til at connecte med mig? Nu connecter jeg ret proaktivt. Min erfaring er, at langt de fleste på LinkedIn er fans af et bredt netværk.
Jeg connecter ofte med folk, blot de har været inde at kigge på min profil. Eller hvis de liker eller kommenterer på et opslag jeg har lavet.
Det er lettere sagt end gjort, men du får mest ud af LinkedIn hvis du er aktiv og giver igen.:
- Vær ikke bange for selv at lave opslag.
Om det er små eller stor skriv, betyder mindre, blot du er ærlig og dig selv.
Du behøver ikke lave opslag hver dag eller hver uge!
- Connect med folk!
Forsøg så vidt muligt at skrive, hvorfor du ønsker at connecte med en person. Det behøver ikke være en vildt kompliceret begrundelse.
- Tilbyd din hjælp hvis nogen i dit netværk beder om hjælp (det kan også være nogen uden for dit netværk). Helt små ting kan gøre en forskel for folk.
Et like på et opslag eller deling af et opslag betyder at det kommer “bredere ud”. - Vær ikke bange for selv at bede om hjælp. Spørg din familie, dine venner, dit eksisterende netværk eller folk du ikke kender endnu.
Hjælpen kan komme fra en helt uventet kant. Det kan være sparring, tips om jobmuligheder, tilbud om jobsamtaler eller en anbefaling fra en tidligere kollega eller leder osv.
Det værste der kan ske, er at nogen siger nej. Men det opvejes til fulde af de mange der faktisk har lyst til at hjælpe!
Pay it forward fylder, heldigvis, meget på LinkedIn.
I et LinkedIn opslag efter min corona-fyring skrev jeg bl.a. at ”…et brancheskifte gør ikke ondt. Der findes heldigvis mange fantastiske arbejdspladser i Danmark og mange skønne kolleger som du ikke har mødt endnu!”
Det udsagn står jeg stadig ved selvom jeg endte tilbage i min gamle branche.
Processen var utrolig lærerig for mig. Det der med at turde bede om hjælp, at være proaktiv og komme ud af min komfortzone. Det er lettere sagt end gjort og det kan virke grænseoverskridende, men som jeg plejer at sige til min bedre halvdel, det er lidt ligesom med konkurrencer.: ” Hvis ikke du er med, så vinder du heller aldrig”. Min pointe er, at man nogle gange er nødt til at opsøge heldet.
Det har jeg gjort flere gange efterhånden og det bliver mindre grænseoverskridende hver gang og det har kastet mange gode oplevelser af sig.
Nyeste indlæg

Bliv fundet på LinkedIn – sådan søger en recruiter
Bliv fundet på LinkedIn – sådan søger en recruiter For at blive fundet af recruiters på LinkedIn skal din profil
Bibliotek
Forfatter
-
Carl Erik “Calle” Larsen har arbejdet mere end 25 år i rejsebranchen, med en kort afstikker udenfor branchen i forbindelse med corona-pandemien. Han har arbejdet for en række danske rejsebureauer med forskellige specialer og varetaget en bred vifte af opgaver indenfor bl.a. salg, support og optimering. Calle er også en del af rejsebrancheorganisationen PATA Denmark Chapter som er landets største netværksorganisation, der samler rejsebureauer, flyselskaber, hoteller, destinationer mfl. Herudover er han LinkedIn og networking entusiast og en stor “pay it forward” fan. Fritiden bliver bl.a. brugt på løb, cykling, ture i sommerhuset og rejser. Calle er gift, har to børn og er bosat i Vejlby-Risskov.
Vis alle indlæg