Autentiske jobsøgere tiltrækker som magneter

Autentiske jobsøgere tiltrækker arbejdsgivere som magneter, da kropssproget og den ægte personlighed skinner igennem. For at være autentisk skal du bearbejde oplevelsen af en opsigelse, så du ikke bærer bitterhed med til jobsamtalen. Slip negative tankemønstre og fokuser på positive følelser og taknemmelighed. Øv dig i at fremstå afklaret, både mentalt og fysisk, så du kan svare ærligt og selvsikkert på spørgsmål om tidligere ansættelser. Autenticitet giver virksomheder tryghed i at ansætte den rette medarbejder og sikrer, at du ikke falder i “jobfælden” under samtalen.

Sammenfatning skrevet af AI

Artiklen starter efter billedet… 

“Du er fyret”, lyder stemmen. Stemmen er din indre dialog; stemmen som hver dag og måske flere gange om dagen fortæller dig, at du ikke er god nok, dygtig nok, klog nok, hurtig nok eller smart nok, når du læser og gennemgår dagens email om min. 45 nye ledige jobs. Det gør ondt at tænke på.

Smerten som i maven føles som en knude eller i hovedet mærkes som hovedpine, tankemylder og fornemmelsen af at være “fyldt op”. Smerten i hjertet som sårbarhed, ulykkelig og ubetydelig. En konklu-sion med tanken om “det er jeg ikke så god til”, “det har jeg aldrig lært om”, “gad vide hvad det betyder”, “sådan bli’r jeg aldrig”, “det er alt for store krav”, “det når jeg aldrig”, “jeg er +50 og for gammel! “

“Slip din indre dialog”

Det er så nu, at du skal ta’ dig en pause – forlad jobsøgningen for en stund – for nu skal du ud at gå en times tid eller to for at slippe din indre dialog. Vælg et sted som er smukt; skoven, stranden, søen, åen, marken. Beslut dig for at slippe – og erstat med nysgerrighed på naturen, et nyt sted eller et specifikt emne.

Du kan evt. skrive de ting, som du skal slippe på små sedler hjemmefra og tage en lille skovl med til at grave dem ned, så du kan starte på en frisk. Din indre dialog er din og ikke en besked fra andre. Det kan sagtens være frygten, som har overtaget styringen, så det er tænkt virkelighed og slet ikke virkelighed.

Måske gør du ubevidst nogle rutiner, så du ender i den samme negative spiral hver gang – og hver dag, at det bare føles som at blive trukket længere og længere ned uden udsigt til noget positivt.

Har du været til jobsamtale uden at få jobbet, kan det være oplevelsen af fiasko, som du tager med dig hjem. Pludselig handlede jobsamtalen mest om dit gamle job og om din fortid i stedet for om det nye job og din fremtid. Der blev gået til “stålet” af den kommende chef og den HR-ansvarlige, som du egentligt havde et positivt indtryk af og som havde været så venlig i processen, hvor du blev overrasket.

Smerten ved opsigelse eller fyring skal bearbejdes grundigt, så du er helt afklaret, når du går til jobsamtale, for du bliver spurgt om årsagen til, at du forlod jobbet på en eller anden måde.

Du slipper bedst, når du erstatter med noget andet. Erstat med noget som du er glad for, glæder dig over, glæder dig til – noget som du er taknemmelig for eller over. Dit mindset skal skifte fra rødt til grønt – ligeså grøn som naturen er i den grønne skov. Find dig et åndehul, en trivselsoase som en ynglings plet – et fristed, hvor du kan parkere og nedgrave de dumme oplevelser, tanker og følelser, som smerter, når sorgperioden er gået. Forestil dig et plaster som skal rives af på én gang. Mærk følelsen af glæde & taknemmelighed på det nye, som venter til dig. Hvor sidder følelsen henne i kroppen og hvilke tanker gør du dig – smil, dans, hop, sæt dig og bare nyd det. Det er oplevelsen af behag, som er nydelse – og som hjernen har behov for.

“Forkæl hjernen med ro”

Er det svært at forkæle dig selv med nydelse, så forkæl hjernen med nydelse (oplevelsen af behag som er motivationen bag lyst) med ro i form af små pauser, mindfulness, refleksion eller sansegåtur i hverdagen og sørg for 7-9 timers nattesøvn i døgnet.

Systemerne hænger sammen, så det virker! Jo mere du nyder, jo bedre du yder. Så tilbage til jobsøgning – og nu med positivt mindset.

Hvad var det i virkeligheden, som var årsag til, at du blev opsagt? Nedskæring, omstrukturering, etik, uenighed, mistrivsel, stress eller sygefravær. Fungerede jobbet eller arbejdspladsen? Ja, måske i starten – et match som var ændret til et mismatch – måske krav fra andre; bestyrelsen, banken eller kundenedgang. Uanset om det var personligt eller ej, er du god nok, dygtig nok og klog nok. Tal det igennem med en tidligere god kollega, din jobkonsulent, din coach eller en netværkskollega. “Hvad var det bedste i jobbet, hvad var det værste”? – og efterfølgende “hvad er det værste ved at gå ledig og det bedste”? Der er altid en kvalitet (en gave) i det umiddelbare negative; frygten. Eksempelvis kan gaven i ensomhed være, at ingen stiller krav & forventninger, at du selv vælger frit og får lov at starte på en frisk.

Øvelsen her handler om at blive afklaret med opsigelsen/fyringen, når du til jobsamtalen bliver spurgt om, hvorfor du forlod din gamle arbejdsplads.

“Kroppen taler altid sandt”

Er du ikke afklaret med opsigelsen/fyringen, bliver du røbet af dit kropsprog. Dit kropssprog taler altid med. Eksempelvis øjnene flakker, tristhed, nedslået øjne selvom du har indøvet en god formulering, som svar præcis til dette spørgsmål. Kropsproget – dit autentiske jeg – lyver aldrig, da kroppen altid taler sandt. Så nøgleordet er “bliv afklaret”, så du optræder autentisk og ikke sidder som et offer. Det er ikke spørgsmålet, om du selv ser dig som et offer, men hvad andre ser i mødet med dig som den kommende medarbejder og kollega.

Autentiske jobsøgere tiltrækker andre som magneter – og de, som ikke er autentiske, frastøder. Det ER “jobfælden” til jobsamtalen, når dit kropsprog afslører dig på grund af autenticitet. Der er rift om “den ægte vare” – særligt når det handler om mennesker. Det er dyrt for virksomheden at ansætte den forkerte type til jobbet, så derfor sikrer virksomheden sig for at score det rette match.

“Vær autentisk og tiltræk andre som en magnet”

Rådet til dig er derfor “bliv afklaret om det gamle job” ved at slippe sorg og bitterhed fuldstændigt. Tag det bedste med og dét, som du lærte i jobbet. Husk det gode og det sjove, da du jo netop har været glad for dit gamle job (alternativt må det være en lettelse). Gør brug af evt. læring i opsigelsen. Træn og øv dig foran spejlet. Optag en video af dig på mobiltelefonen og vær opmærksom på kropsprog (signaler, stemmeføring og tonen. Med bevidstheden om “jobfælden”, svarer du nu åbent og ærligt på spørgsmålet til jobsamtalen – og vid at det aldrig er en skam at tabe til en, som er bedre til jobbet 😉

I dag lever rigtig mange med en opsigelse/fyring i rygsækken, så det er absolut hverken sjældent eller forbundet med skyld og skam – om end det i starten kan føles sådan. På samme vis som en fysisk rift i naturen. Når plasteret er revet af, og jo mindre vi piller, heles såret både bedre og hurtigere – og jo bedre får vi det. Det gælder både fysisk og psykisk. Det er modgang, som styrker os og gør og mere robuste – også her gælder; når SKAL erstattes med VIL, bliver KAN meget lettere – og ja, du kan godt!

Jeg gætter på, at du allerede har læst bogen “hit med jobbet” af Steen Kræmer Rasmussen og efterfølgeren er netop udkommet med titlen “scor jobbet til samtalen“. Læs mere på scorjobbet.dk.

Husk at gøre mindst 3 gode ting for dig selv hver dag – og det må gerne være noget med nydelse 😉

– supplér med 3 ting, som du er taknemmelig for. Skriv ned eller sig ordene højt inden sengetid – en god måde at falde i søvn på med smil på læben til drømmeland – godt på vej til drømmejobbet.

 

Rigtig god arbejdslyst og lykke og held med jobsøgningen.

Forfatter

  • Bente Nørgaard, Økonomi- og erhvervscoach

    Jeg hjælper andre med at få ro og tryghed omkring økonomien og de økonomiske overvejelser, og hjælper som uvildig sparringspartner, coach eller vejleder med at sætte handling bag via adfærd, kommunikation & økonomi.

    Vis alle indlæg

Bente Nørgaard

Jeg hjælper andre med at få ro og tryghed omkring økonomien og de økonomiske overvejelser, og hjælper som uvildig sparringspartner, coach eller vejleder med at sætte handling bag via adfærd, kommunikation & økonomi.